
ناشتا بودن قبل از آزمایش خون به پروسه ای گفته می شود که از شخص مراجعه کننده درخواست می شود که از خوردن یا نوشیدن هر چیزی به غیر از آب قبل از آزمایش خون اجتناب کند. در زمان ناشتا بودن فرد بایست از خوردن هر گونه مواد غذایی که حاوی قند ها، چربی ها، کربوهیدرات ها، پروتئین و به طور کلی هر گونه مواد غذایی به بدن خوداری کند.
چون زمانی که غذایی خورده می شود بدن شروع به تجزیه این مواد می کند و مواد تشکیل دهنده آن مواد غذایی وارد خون می شود و از آنجایی که خون از لحاظ هر گونه ماده غذایی ممکن است درخواست آزمایش شود، ناشتا نبودن می تواند بر جواب آزمایش تاثیر بگذارد بنابراین قبل از هر آزمایشی شرایط لازم و زمان مورد نیاز برای ناشتایی ذکر می شود. استعمال دخانیات ومصرف قرص هایی که در مواردی پزشک توصیه می کند نیز در زمان ناشتایی نباید مصرف شود.
چند ساعت قبل آزمایش خون ناشتا باشیم؟
البته مسواک زدن در زمان ناشتا بودن بلا مانع است. در زمان ناشتا بودن باید از جوییدن آدامس نیز خودداری کرد چون آدامس دارای افزودنی ها و شیرین کننده هایی می باشد که بر جواب آزمایش ها می تواند تاثیر بگذارد. همچنین در زمان ناشتایی علاوه بر رعایت موارد ذکر شده، توصیه می شود از انجام فعالیت های سنگین و ورزش ها و استرس قبل از آزمایش اجتناب شود. در ادامه به پاسخ چند سوال متداول در مورد ناشتا بودن اشاره می شود.
آیا تمامی آزمایشات نیاز به ناشتا بودن دارند؟
آزمایشاتی نیاز به ناشتا بودن دارند که مواد غذایی که با خوردن وارد بدن می شوند بر جواب آزمایش موثر می باشد. بنابراین تمامی آزمایش ها نیازمند ناشتا بودن ندارند.
چه آزمایشاتی باید قبل انجام آن ها ناشتا بودن رعایت شود و زمان مورد نیاز برای ناشتا بودن این آزمایشات چند ساعت می باشد؟
زمان لازم برای ناشتا بودن در هر آزمایشی ممکن است متفاوت باشد و همچنین آزمایشاتی باید ناشتا بودن در آنها رعایت شود که رساندن هر گونه ماده ی غذایی ممکن است بر جواب آن تاثیر بگذارد که در زیر به تعدادی از این آزمایشات در چکاپ ها مورد بررسی قرار می گیرد، اشاره می شود.
آیا تمامی آزمایشات نیاز به ناشتا بودن دارند؟
آزمایش قند خون ناشتا یا FBS
آزمایش قند خون که اندازه گیری سطح قند خون در زمان ناشتا انجام می دهد، به ۸ الی ۱۰ ساعت نیاز به ناشتایی دارند.
Hb A1C
این آزمایش که به منظور اندازه گیری متوسط قند در طی سه ماه می باشد و توسط پزشک ایرانی به نام ساموئل رهبر کشف شده هر سه ماه یک بار جهت چکاپ بیماران دیابتیک توصیه می شود و نیاز به ناشتا بودن ندارد ولی بهتر است ۲ ساعت قبل از آزمایش از خوردن غذا اجتناب شود.
آزمایش قند خون دو ساعته
این آزمایش شامل دو مرحله می باشد که مرحله اول آزمایش همانند آزمایش قند خون ناشتا که نیازمند ۸ الی ۱۲ ساعت ناشتایی می باشد و مرحله ی دوم ۲ ساعت بعد از صرف صبحانه انجام می گیرد لازم به ذکر است فرد مراجعه کننده در ما بین زمان صبحانه تا ۲ ساعت بعد که انجام آزمایش می شود از خوردن هر گونه ماده غذایی باید خودداری کند. زمان 2 ساعت بعد از صبحانه با اولین لقمه ای که می خورید شروع می شود و شما باید دو ساعت بعد از اولین لقمه این آزمایش را انجام دهید.
آزمایش چربی خون
آزمایش چربی خون که شامل کلسترول تام، کلسترول با چگالی کم یا LDL و کلسترول خوب یا کلسترول با چگالی بالا یا همان HDL و تری گلیسرید می شود و نیاز به ناشتایی حدود ۱۴ ساعت دارد.
تست های کبدی
در آزمایش تست های کبدی که شامل ALP، AlT ، AST، LDH، و بیلی روبین می باشد. این آزمایشات نیاز به ناشتا بودن ندارند ولی در آزمایش ALP توصیه به ناشتا بودن می شود. همچنین الکل بر آنزیم های کبدی به میزان زیادی تاثیر می گذارد بنابراین توصیه می شود از مصرف الکل ۲۴ ساعت قبل از خونگیری دوری کنید.
آیا آزمایش ادرار نیاز به ناشتا بودن دارد؟
نکته: در مورد انجام آزمایشاتی در نوزادان و شیرخواران با توجه به شرایط فیزیولوژیک نوزاد ۲ الی ۳ ساعت بعد از خوردن آخرین شیر در صورت نیاز به ناشتا بودن کافی می باشد.
آیا آزمایش ادرار نیاز به ناشتا بودن دارد؟
آزمایش ادرار یا U/A در جهت بررسی عفونت مجاری ادراری و عملکرد کلیه درخواست می شود. از جمله پارامتر هایی که در این آزمایش بررسی می شود می توان به به بررسی وجود گلبول های سفید، گلبول های قرمز، هموگلوبین، اپتلیال و غیره اشاره کرد. این آزمایش در حین سادگی تشخیص های بسیار حیاتی می تواند در اختیار پزشک قرار دهد و نیاز به ناشتا بودن ندارد البته توصیه می شود نمونه ادرار صبحگاهی برای انجام آزمایش تهیه شود زیرا که این نمونه می تواند نشانگر چندین ساعت فعالیت کلیه باشد.
شب قبل از آزمایش چه بخوریم؟
شب قبل از آزمایش چه بخوریم؟
در جواب این پرسش باید گفت شب قبل از آزمایش که معمولا صبح انجام می گیرد، بهتر است همان رژیم غذایی را داشته باشید که در شب های و روز های گذشته داشتید و علت آن این است که مصرف بیش تر و کم تر ماده ای در شب قبل می تواند در هر صورت برای تحلیل جواب آزمایش گمراه کننده باشد. همچنین حتما به توصیه ها پزشک و آزمایشگاه در خصوص یک آزمایش خاص در رژیم غذایی که ممکن است مطرح شود، توجه کنید.
سیگار کشیدن قبل از آزمایش خون
سیگار حاوی هزاران ماده مضر می باشد که با کشیدن آن از طریق ریه این مواد وارد جریان خون می شود و ممکن است این مواد بر جواب آزمایش تاثیر بگذارد. بنابراین از استعمال دخانیات در زمان ناشتا بودن اجتناب شود.
آب خوردن در زمان ناشتا بودن
آب خوردن همان طور که در بالا نیز اشاره شد در زمان ناشتا بودن بلامانع می باشد. همچنین در زمان ناشتایی توصیه می شود مقدار کافی آب مصرف شود که علت آن می توان به جلوگیری از احساس ضعف شدید، افت فشار خون در زمان خون گیری، احساس سرگیجه ناشی از ضعف باشد، اشاره کرد.
ناشتا بودن در زمان بارداری
ناشتایی در زمان بارداری معمولا برای جنین و مادر مشکلی را در پی ندارد اما حتما توصیه های پزشک و آزمایشگاه جهت زمان مورد نیاز و هر گونه توصیه دیگر در این ارتباط باید دنبال شود.
پذیرش غیر حضوری آزمایش
برای انجام خون گیری در منزل و پذیرش غیر حضوری آزمایش های خود و همچنین انجام کلیه آزمایش های خود بدون نیاز به مراجع حضوری به آزمایشگاه و صرف وقت و هزینه اضافی، شما می توانید به سایت آنی آزما مراجعه کرده و ضمن آگاهی از کلیه آزمایش های مورد نیاز خود، نسبت به هماهنگی و انجام آزمایش های خود اقدام نمایید.