زماني که يک بچه سالم به طور غيرقابل کنترل گريه مي کند، مي گويند قولنج يا کوليک کرده است. اگر بچه شما کمتر از ۵ ماه دارد و بيش از حد و به طور غيرقابل کنترل براي بيش از سه ساعت پشت سر هم يا بيشتر روزهاي هفته حداقل براي سه هفته گريه مي کند و هيچ توضيح پزشکي براي اين موضوع وجود ندارد، او قولنج کرده است. متاسفانه هيچ درماني براي قولنج نيست.

https://up.rozbano.com/view/2280737/rozbano-154.jpg

والدين و پزشکان سعي مي کنند راههاي مختلفي براي آرام کردن بچه و قطع کردن گريه او ارائه دهند. اما خبر خوب اينجاست که بيشتر بچه ها بين سه تا چهار ماهگي پيشرفت قابل توجهي داشته و وقتي پنج ماهه مي شوند، ديگر قولنج نمي کنند.

علائم دل درد:
– نوزاد گریه می کند.
– پاهایش رو به سمت داخل جمع می کند.
– مشتهایش رو گره می کند.
– عضلات شکم رو منقبض می کند.
– دل درد می تواند تا ۳ ساعت در روز طول بکشد.

عوامل موثر در ایجاد نفخ و دل پیچه نوزاد :

https://up.rozbano.com/view/2280738/rozbano-154-1.jpg

قرار گرفتن نوزاد در وضعیت نادرست باعث نفخ و دل درد نوزاد می شود

• شیردهی نادرست و خارج نشدن باد گلو پس از شیرخوردن، باعث نفخ و دل پیچه نوزاد می شود.
• شیردهی و همچنین قرار گرفتن نوزاد در وضعیت نادرست و بلع هوا، باعث بروز سکسه و نفخ می شود.
• مادر هنگام شیر دادن به کودک دچار استرس و نگرانی شده باشد که خود این موضوع روی مقدار شیر و همچنین روی نفاخ شدن شیر تاثیر مستقیم می شود.
• گاهی اتفاق می افتد که نوزادی به دلیل گرما گریه می کند و والدین گرسنگی را برای وی تشخیص و شروع به شیر دادن می کنند که این خود مشکل را تشدید می کند.
• حساسیت روده ای که گاهی با مصرف شیر خشک و شیر مادر اتفاق می افتد .به دلیل مشغله و مشکلات مادر و عدم به موقع تغذیه کودک توسط شیر مادر و استفاده از شیر خشک باعث می شود تا نوزاد دچار دل درد و دل پیچه های سخت همراه با یبوست شود.
• نوزادان و خردسالان معمولا در هنگام خوردن شیر یا غذا، هوای زیادی می بلعند و به همین دلیل دچار نفخ روده و تجمع گاز در دستگاه گوارش می شوند که در نتیجه باعث نفح و دل درد خواهد شد.
•باید توجه داشت که مادر از هر نوع تنوعی برای تغذیه خود بهرمند باشد نوزاد حدود ۲ ساعت بعد شیر را با همان طعم مواد غذایی توسط مادر می نوشد که گاهی موادی مانند: شیر، حبوبات، غذاهایی مانند: قورمه سبزی، کله پاچه، جگر شیر را نفاخ کرده و نوزاد را در هضم شیر با این تنوع طعم و مزه دچار اشکال می کند.

درمان کولیک نوزادان

https://up.rozbano.com/view/2280739/rozbano-154-2.jpg

شیردهی نادرست و خارج نشدن باد گلو پس از شیرخوردن، باعث نفخ و دل پیچه نوزاد می شود

۱- به نوزاد در ۲۸ روز اول تولد بین ۸ – ۱۲ بار در ۲۴ ساعت شیر بدهید. یعنی هر ۱/۵ – ۲ ساعت یک نوبت شیر داده شود. بعد از ماه اول بین ۶ – ۸ نوبت در ۲۴ ساعت کافی است اگر نوزاد در هر نوبت شیر کافی بخورد شیر به مدت ۱ – ۴ ساعت در معده او باقی می ماند.
۲- اگر مادر بعضی از سبزیجات مخصوصا خانواده کلم، غذاهای دارای حبوبات ( نخود، لوبیا، عدس، ماش، بادام کوهی و …. ) را مصرف کند موجب پیدایش گاز در روده های نوزاد می گردد مصرف شیر گاو یا پاستوریزه، لبنیات زیاد، غذاهای ترش و میوه جات ( مرکبات، گوجه فرنگی ) که حالت اسیدی دارد سبب پیدایش گاز و حساسیت در نوزاد می شود.
لذا مادری که نوزادش دردهای شکمی دارد ابتدا باید غذاهای ذکر شده در بالا را مصرف نکند و سپس یکی یکی این غذا ها را بخورد هرکدام که باعث درد کولیکی در نوزاد شد مادر باید ۴ ماه اول تولد آن غذا را از رژیم غذایی خود حذف کند. مصرف میوه های شیرین و نوشابه های گاز دار توسط مادر مشکل کودک را بدتر می نماید.
۳- مادر بین شیر دادن و بعد از شیر خوردن، نوزاد را بغل کند تا کودک آروغ زده و بادگیری انجام شود.
۴- گاهی هوا در معده نیست ولی در روده ها است لذا مالش دادن شکم کودک و خم کردن پاهای کودک روی شکمش سبب جابجایی گاز در روده ها می شود و درد نوزاد تخفیف می یابد.
۵- خواباندن نوزاد بطور دمر روی بازوان مادر در حالیکه چانه نوزاد روی دست مادر و پاهای او از هم جدا است موجب دفع گاز و آرامش نوزاد می شود.
۶- چون سیستم عصبی کودک نارس می باشد لذا صدای ( جارو برقی، ماشین لباسشویی، ) تکان خوردن، حرکت دادن کودک، سوار کردن در اتومبیل و رانندگی درد ها را کم یا متوقف می کند.
۷- تکان دادن و راه رفتن و لالایی خواندن موجب آرامش کودک می گردد.
۸- کودک را روی دست و بازوی خود بخوابانید و به آرامی پشت او را مالش دهید شاید آرام شود.
۹- کودک را به خود بچسبانید تا احساس امنیت و آرامش نماید.
۱۰- گهواره یا ننی ممکن است به آرامش کودک کمک نماید.
۱۱- استفاده از بابونه و شیرین بیان موثر است.
۱۲- داروی سایمتیکون برای درمان کولیک نوزادی اثر خوبی دارد.
۱۳- گریپ میکسچر وگل گریپ در درمان کولیک نوزادی اثر دارد.

گردآوری: بخش کودکان و والدین رزبانو

منابع:
madaranmag.ir
hakimtehrani.com

کودکستان (مهارت کودک پروری)

تکنیک های بچه داری

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *